Hírek

2010.11.26

Gasztrokulturális főváros évadzáró jótékonysági gálaestje

Pécs városa idén sok színes rendezvénynek adott otthont, ahol a kulturális programok mellett, a pécsi gasztronómia is a figyelem középpontjába került. Az EKF programsorozat és a gasztronómia találkozásával megvalósult Pécs 2010 Gasztroélmény programsorozat minden korosztály számára tartogatott csemegéket, és most elérkezett a záróakkordjához. 

2010. január 29-én évadnyitó gálavacsorával, a sokat vitatott Expo Centerben nyitotta az évet a rendezvénysorozat. A folytatásban a Kávéházi beszélgetések és a Gasztroegyetem programjaival a kávézási és a táplálkozási kultúra népszerűsítésének célját támogatta a konzorciumi szervező gárda. A március végén megrendezett Nemzetközi Doktorandusz Konferencia keretén belül pedig a minőségi konferenciaturizmus került előtérbe. Áprilisban aztán az 1. Országos Extrém Grill-bajnokságon, szeptemberben pedig az Univ Beköltözős Salátakészítő Versenyen mérhette össze tudását minden vállalkozó szellemű csapat. A nyár folyamán a Pannon Borrégió TOP 25 Bor és sajt bemutatóján és ősszel a Nemzetközi Sütő-Főző Fesztiválon a minőségi magyar konyha, a kiváló hazai borok és a gasztronómiai értékek újrafelfedezésének hódolt a nagyérdemű. 

Az év végéhez közeledve elérkezett a főfogás ideje, egy színvonalas évadzáró jótékonysági  gasztronómiai gálaest formájában. Az gálaest fővédnöke dr. Páva Zsolt Pécs Megyei Jogú Város Polgármestere. 

December 4-én 17:30-tól a Corso Hotelben induló gálaest több tekintetben is egyedi és különleges, 7 pécsi étterem és szálloda konyhafőnökének csapat munkája járul hozzá az est gasztronómiai élményéhez. A gálaest célja, hogy a kizárólag helyi alapanyagokból, Magyar BIO fűszerekkel készített vacsora Pécshez és a Baranyai térséghez köthető legyen minden ízében. 

A Pannon Filharmonikusok műsorával a konyhaművészet és a zene pécsi szinergikus hatásait is szeretnék a szervezők tovább erősíteni. Az est jótékonysági jellegéből adódóan a bevételek egy részét a fiatal konyhamester növendékek támogatására ajánlják fel, míg az est folyamán összegyűlt  összeget a Balokány Ligetet felkaroló civil szerveztek számára biztosítják rendelkezésre. 

Az évadzáró gálaesten gasztronómia civil szervezetek ünnepélyes aláírásukkal kívánják kifejezni további együttműködésüket.

Az év méltó befejezése azonban nem jelenti a rendezvénysorozat végét, hiszen a jövőben is cél az egészségkultúra, a gasztronómiai tradíciók és új irányvonalak népszerűsítése minden korosztály számára, változatos programokkal, hagyományteremtő jelleggel.

 

Zadravecz Zsófia

 Pécsi Közgazdász Egyesületelnök elnöke
 Telefon: +36-30-958-6430
 E-mail: pke@ktk.pte.hu
 

Koller Zsolt

 Pécsi Gastro Club Közhasznú Egyesület elnöke
 Telefon: +36-20-288-7777